A Filc Napló és az Arisztokréta közös tájékoztatóoldala
az alkalmazások letiltásával kapcsolatban

Tartalom


Hogyan telepíthetem az appokat?

Filc Napló
Arisztokréta

Mi történt?

FEL

Miért fontos ez?

FEL

Mit fogtok tenni?

Frissítés 2021. 01. 15: Mostantól ebben a szakaszban a Filc Napló csapatának lépései szerepelnek.

1. Email a KRÉTÁnak Kész

A KRÉTÁnak küldött levelünk

Tisztelt Ügyfélszolgálat!

Ez az email a Filc Napló és az Arisztokréta alkalmazás fejlesztőinek közösen megfogalmazott üzenete.
Kérjük Önöket, hogy ezt az emailt olvassák el, és adjanak választ a felvetett kérdésekre.

Az Önöktől érkezett, kedden végrehajtott DMCA letiltási kérelemben arról írnak, hogy az alkalmazásaink ugyanazt az API Key-t és User Agent-et használják a KRÉTA szerverekkel való kommunikációra, mint a hivatalos appok.
Meglepett bennünket a Google automatikus értesítő üzenete ezzel kapcsolatban, ugyanis egy előzetes figyelmeztetés után ezeket a problémákat Önökkel együttműködve meg tudtuk volna oldani.
Vitatható, hogy ezekre vonatkozik-e a DMCA, egy szerzői jogi törvény (és a Fair Use esete is felvetődik, az alkalmazásaink ugyanis nem akadályozzák az eredetit a piacának elérésében, mert az nem piacon dolgozik; nem akadályozzák bevételszerzésben, mert az nem szerez közvetlenül bevételt a működésével; valamint nem nyújtanak jogosulatlanul nagyobb hozzáférést a rendszerhez, mint a hivatalos appok), de levelünk tárgya nem ez, és nincs hozzáférésünk jogi tanácsadáshoz, hogy ebben a kérdésben felelősséggel állást foglalhassunk.

Azonban a fentebb említett projektek egyenként több tízezer kódsorból állnak, több mint 20 ember több ezer önkéntes munkaórájának az eredményeként jöttek létre. Mindezt többségében diákok és fiatalok tették hozzá, szabadidejükben, ingyen és bérmentve.
Sőt, ezeknek a projekteknek a fenntartása domain névhez, szerverhez, Google és Apple fejlesztői fiókhoz van kötve. Utóbbiak jelentős költséggel járnak, ezeket a fiókokat most egy-egy (az Arisztokréta esetében két) letiltott alkalmazás terheli. Ezen költségeink egy részét közösségi adományokból fedeztük.
Ezeket azért írjuk le, hogy lássák: Egyrészt, ezek bár hobbi projektek, mégis sok munkát ölelnek fel, sok ember életét befolyásolják; másrészt a felhasználók és mi, fejlesztők is elhivatottak vagyunk mellettük, személyes és pénzügyi áldozatokat is hozunk érdekükben, azok megtérülése vagy profit reménye nélkül, csupán azért, hogy a magyar diákokat segítsük, és hasznos tapasztalatokra tegyünk szert.

Ha nem változik a véleményük, és az alternatív kliensek tiltását fenn kívánják tartani, akkor arra szeretnénk kérni Önöket, hogy írják le véleményüket egyértelműen és publikusan, jelentsék ezt be az appjaink közel 20 000 felhasználójának rendszerüzenetben, vagy más módon, nekünk erre a Play hozzáférés megszűnésével már nincs lehetőségünk.

A következőkben - talán eredménytelenül, mégis - arra próbáljuk biztatni Önöket, hogy ne tegyenek így, és javaslatot teszünk arra, hogy ezt hogyan lehetne kivitelezni.

Úgy gondoljuk, szükség van az alternatív kliensekre.
Egy ilyen, egész országot lefedő, napi felhasználók széles rétegeit kiszolgáló rendszernél szükséges a rendszer nyitottsága, nyilvános ellenőrizhetősége.
Az összes különböző - akár helyi - igényt egy egységes rendszer aligha tudja mindenki megelégedésére kiszolgálni; az alternatív alkalmazások tartalmaznak a hivatalostól eltérő, bővebb funkciókat. Itt említenénk meg a Filc Napló és az Arisztokréta statisztikai funkcióit, vagy az adott iskolák számára készült, egyedibb megoldásokat.
Egy nyílt forráskódú alkalmazás esetén bárki, aki ért a programozáshoz, megvalósíthat olyan funkciókat, amelyekre szüksége van a hatékony tanuláshoz, ezek ellenőrzés és javítások után bekerülhetnek az appokba és az összes felhasználó javára válhatnak.

Az alternatív kliensek nem veszélyesek, és nem okoznak a KRÉTA számára problémát.
Egy zárt forráskódú alternatív alkalmazás a mi véleményünk szerint is aggályos lenne.
Tisztában vagyunk az általunk fejlesztett alkalmazásokon - passzív módon - átfolyó adatok érzékenységével; ha ebben kételkednének: a Arisztokréta adatkezelési tájékoztatóját itt, az Filc Naplóét itt találják.
Ezek az appok nyílt forráskódúak, a kódbázis karbantartott és érthetően felépített, bárki maga számára is ellenőrizheti, hogy nem sodorják veszélybe a felhasználók adatait. Természetesen kétségek felmerülhetnek, ha van javaslatuk ezzel kapcsolatban, szívesen dolgozunk az alkalmazások még biztonságosabbá tételén.
A Filc Napló esetében az app forráskódjához több személynek van írási jogosultsága, ők ezt alapos ellenőrzés után, korábbi hozzájárulásaik alapján kapták meg. Minden döntés közmegegyezéssel születik, minden frissítést többen átnéznek, mielőtt azok publikálásra kerülnének. Így egy esetleges belső rosszakaró sem tud veszélyes kódot eljuttatni a felhasználóknak.

A helyzet rosszabb, ha az alternatív kliensek le vannak tiltva.
A Play áruházban a kedden érvényre jutott kérelmüknek megfelelően már csak az Önök által kiadott alkalmazások elérhetők. Ez a felhasználók szempontjából kevésbé biztonságos állapot, mint ami eddig volt. A fiatalságot ismerve sokan nem fognak beletörődni a hivatalos appok használatába, így azonban az alternatívákat a Play áruház védelmén kívülről fogják majd beszerezni; könnyen belefuthatnak olyan appokba, amik már valóban veszélyt jelentenek az adataikra.
A Filc Napló, Arisztokréta, és a hozzá hasonló alternatív megoldások jó felhasználói élményt nyújtanak, a KRÉTÁhoz való hozzáférést élvezetesebbé és hasznosabbá teszik, ahhoz hozzáadnak; motivációt jelentenek (ahogy azt örömmel láttuk pl. az átlagszámító funkció és a sötét mód beemelésénél) a hivatalos appok fejlesztésében.
Ha a KRÉTA újra a Szivacs esetében alkalmazott módszereket veti be, azzal sokakat fel fog háborítani. Erre szerintünk nincs szükség, és elkerülhető lenne.

A jelenlegi kényszerített helyzetet nem tudjuk elfogadni, kérjük, hogy valamilyen irányba hozzanak egyértelmű döntést. Az alábbiakban három alternatív javaslatot vázolunk fel.

1. Ha nem változik az álláspontjuk, akkor ahogy fentebb is írtuk, kérjük, erről nyilatkozzanak publikusan, és tájékoztassák az appok felhasználóit.
Valamint, ha az alternatív appok hozzáférését valóban jelentős adatvédelmi kockázatnak tartják, kérjük, biztonsági szabványok alkalmazásával akadályozzák meg az ilyen alkalmazások kifejlesztését, mert jelenleg ez - ahogy az alternatív kliensek jelentős száma is mutatja - viszonylag könnyen megvalósítható.
Ha így döntenek, akkor azzal sajnos nem tudunk egyetérteni, de ha valóban nyilvánosan bejelentik, hogy megszüntetik az alternatív kliensek hozzáférését, azt elfogadjuk és tiszteletben fogjuk tartani; egy ilyen bejelentés után a szóban forgó projektek terjesztését abba fogjuk hagyni.

2. Az új KRÉTA mobilappok fejlesztésének kezdete óta pozitív szemléletváltást figyeltünk meg, azt reméltük, hogy ezzel az alternatív kliensek ellehetetlenítésének is vége lett. Sajnálattal látjuk, hogy ez nem így van.
Az appjaink azért azonosítják magukat ugyanúgy, mint a hivatalos alkalmazás, mert korábban egyre szigorúbb korlátozást, majd végül teljes tiltást vezettek be minden más azonosítás esetén, nem volt más választásunk. Az alkalmazásaink az API key nélkül is működőképesek lehetnek, és azonosíthatnák magukat a saját User Agent-ükkel, a hivatalos másolása helyett. Mi ezt a megoldást tekintjük alapértelmezettnek, amennyiben levelünkre nem kapunk választ és a jövőben nem tiltják az ilyen lekéréseket.
Egy nyilvános, egyértelmű tiltásig, ameddig arra lehetőségünk van, az eddigi munkánk eredményét és a felhasználók igényeit szem előtt tartva az alkalmazásokat továbbra is fejleszteni fogjuk.

3. Szeretnénk nagyot álmodni, hogy sikerül közelebb hozni álláspontjainkat, ezért az alternatív kliensek engedélyezését kérjük Önöktől: Szeretnénk, ha számunkra is valamilyen módon lehetővé tennék a KRÉTA API használatát, legyen ez manuális jóváhagyáson vagy automatikus rendszeren keresztül. Az adatok védelme érdekében szükség lenne egy olyan szabványos bejelentkező rendszerre (pl. OAuth vagy Saml), amely segítségével a mobilalkalmazások a személyes adatok továbbítása nélkül be tudnak jelentkezni. Ez a hivatalos alkalmazások biztonságán is javítana.
Ezzel nem azt kérjük hogy ajánlják, vagy vállaljanak felelősséget az alternatív kliensekért, csak azt hogy a bizonytalan, szürkezónás állapot helyett egy mindenki számára előnyösebb stabil helyzet alakulhasson ki. Szeretnénk, ha megkezdődhetne egy kétoldalú kommunikáció, ezért kérjük, szíveskedjenek levelünkre mihamarabb reagálni.

A jövőbeni együttműködés és jobb kapcsolat reményében tisztelettel:
A Filc Napló, és az Arisztokréta fejlesztői

Ezt a levelet a filcnaplo.hu/dmca és arisztokreta.hu/dmca oldalon közzétettük. Az átláthatóság érdekében a válaszukat is szeretnénk közzétenni, de ha abban arra kérnek, hogy ne tegyük, azt is tiszteletben fogjuk tartani.


Frissítés: A Kréta nem válaszolt a levelünkre.

2. A Google döntésének vitatása Kész
Korábbi érveink

Bár a DMCA követelést a KRÉTA küldte, azt a Google dolgozta fel, és mivel jogosnak tartotta, teljesítette.
Mi természetesen nem tartjuk jogosnak:

Frissítés: A Google elutasította a kérelmünket. Részletek fentebb.

3. A közösség bevonása

Kiadtunk egy posztot Redditen az r/hungary-n, ami röviden összefoglalja a helyzetet. Bár ezzel némi nyilvánosságot szereztünk, nem hozott átütő eredményt.
Köszönjük Kristófnak az Azonnali.hu részére írt cikkét, és azt, hogy előtte egyeztetett velünk a részletekről.
Ha újságíró vagy, cikked közzététele előtt kérünk, lépj velünk kapcsolatba Discordon vagy emailben.

4. Az app közzététele hivatalos áruházakon kívül
Frissítve: 2021. 03. 19.

A Krétával való levelezésből az derült ki, hogy őket igazán az zavarja, ha az alternatív alkalmazások hivatalos app áruházakban elérhetők. Sajnos tesznek is érte, hogy ne legyenek, viszont a Szivacsnál tavaly tapasztalt technikai ellehetetlenítéssel nem próbálkoznak. Így reméljük, a következőkkel stabilizálódhat a helyzet:

FEL

Miben segíthetek?

Ha úgy érzed, van értelmes mondanivalód, írhatsz e-mailt a KRÉTA ügyfélszolgálatának.
Leírhatod az érzéseidet, miért, mire használtad az appjainkat, hogyan volt az számodra hasznos, stb.
Az nem segít, ha ideges hangnemű, vagy őket szidó emailt küldesz! A spamelésnek és egyéb hasonlóknak sincs értelme.

Szükségünk van jogi tanácsadásra, ha elfajulna a helyzet (amit nagyon remélünk, hogy nem fog). Ha ilyen kvalitásokkal rendelkezel, te írj, ha ismersz valakit, akkor szólj neki, hogy írjon a Filc Napló e-mail címére.
Ugyanide várjuk hozzászólásaitokat, véleményeteket, tippjeiteket is.

FEL

Kapcsolat